Jan 28

Zaustaviti dezintegraciju institucije Ombudsmana

28. januar 2012.Savez udruženja za ljudska prava Kuća ljudskih prava i demokratije (Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku) zahteva od Vlade Republike Srbije da zaustavi pokušaje Ministarstva pravde da umanji nadležnosti Ombudsmana, time ugrožavajući delovanje jedne od retkih nezavisnih ustanova u Srbiji.
Prema pisanju “Blica”, a na osnovu mišljenja datog od strane Ministarstva pravde na nacrt Zakona o izmenama Zakona o Ombudsmanu, Ministarstvo pokušava da izuzme kontrolu nad radom Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva iz nadležnosti Ombudsmana, kao i da skrati mandat Ombudsmana. Izuzimanje pomenutih nadležnosti iz kontrole Ombudsmana je očigledna osveta za Ombudsmanovo mišljenje o radu Visokog saveta sudstva, koji se čini nezakonitim u nepotpunom sastavu, kao i sve odluke donete pod takvim okolnostima.Smanjenje kompetencija ustanove koja štiti ljudska prava bi predstavljalo smanjenje dostignutog nivoa zaštite ljudskih prava u Srbiji, što je zabranjeno Ustavom i međunarodnim sporazumima u ovoj oblasti. Podsećamo javnost da je Ombudsmanov mandat u trajanju od sedam godina jedna od mera koja sprečava da izbor na ovu funkciju zavisi od trenutnog sastava Skupštine, a time i političke volje vladajuće većine.Prema procenama svih međunarodnih i nacionalnih ustanova i organizacija koje se bave ljudskim pravima, Ombudsman je uspeo u uspostavljanju nezavisne i profesionalne institucije u proteklom periodu, što je jedna od retkih brana narušavanju ljudskih prava i neprofesionalnom radu državne uprave u Srbiji. Ministarstvo pravde Republike Srbije je svojim delovanjem u dužem vremenskom periodu narušavalo ljudska prava i vladavinu prava u Srbiji, podržavajući neustavne i nezakonite odluke Visokog saveta sudstva i odgovorno je za jednu od najneuspelijih reformi u Srbiji od 5. oktobra 2000.Kuća ljudskih prava i demokratije je odlučna da istraje u odbrani svih nezavisnih institucija koje svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno.

Smanjenje nadležnosti Ombudsmana i skraćenje njegovog mandata bi predstavljalo jasnu poruku Vlade građanima da su kažnjeni svi koji se bore za ljudska prava u Srbiji i da vladavina prava u zemlji više nije opcija. Sve političke partije koje podržavaju mišljenje Ministarstva pravde, posebno Demokratsa stranka i zvaničnici Ministarstva, će biti odgovorni za ugrožavanje vladavine prava u Srbiji i za umanjenje dostignutog nivoa zaštite ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>