LOADING

Type to search

Saopštenja

U cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, obezbediti adekvatnu pravnu zaštitu uhapšenima u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije

Share

Kuća ljudskih prava skreće pažnju da su odnosi Beograda i Prištine nedavno ušli u kritičnu fazu usled nekolicine incidenata, privođenja i hapšenja. Povodom jučerašnjeg hapšenja tri kosovska policajca, a u cilju spuštanja tenzija, apelujemo na državne organe da se istima obezbedi adekvatna pravna zaštita u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije.

U novom trenutku neophodno je da policija, pravosudni organi i mediji bezuslovno poštuju procesna prava lica lišenih slobode, pre svega: pravo na pristup pravdi koje, između ostalog, podrazumeva kontakt sa izabranim ili dodeljenim advokatom i obaveštenje porodice o tome gde se uhapšeni nalaze. U tom smislu, podsećamo da prema Ustavu Srbije svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo da u najkraćem roku, u skladu sa zakonom, podrobno i na jeziku koji razume, bude obavešten o prirodi i razlozima dela za koje se tereti, kao i o dokazima prikupljenim protiv njega.

Svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo na odbranu i pravo da uzme branioca po svom izboru, da s njim nesmetano komnunicira i da dobije primereno vreme i odgovarajuće uslove za pripremu odbrane, a državni organi su dužni da svakom licu lišenom slobode omoguće ostvarenje ovog prava.

Preuzimanje

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet pravnika – YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Centar za praktičnu politiku

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *