Jan 23

Smenjivanje Ugričića : Skandal bez presedana

Beograd, 23. januar 2011: Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić razrešen je dužnosti po hitnom postupku na telefonskoj sednici Vlade, sa obrazloženjem da je navodno podržao “planirani atentat na kompletan državni vrh Srbije”. Kuća za ljudska prava i demokratiju (Gradjanske inicijative, YUCOM, Helsinški odbor, Beogradski centra za ljudska prava i Cntar za praktičnu politiku) izražava protest i iskazuje duboku zabrinutost zbog ovakvog postupka Vlade koji ukazuje na brutalni atak na osnovna ljudska prava i slobode.

Zabrinjavajuća izjava ministra unutrašnji poslova Ivice Dačića svedoči o bahatoj uzurpaciji nadležnosti, i o pritisku izvršne vlasti na institucije, posebno one iz sfere kulture. Reč je o teškom narušavanja osnovnih ustavnih principa. Pretnja zatvorom zbog potpisa na protestu grupe ntelektualaca nedopustiva je u demokratskom društvu, jer granice slobode govora i izražavanja ne smeju biti prepuštene arbitrarnoj oceni policije, makar njen prvi čovek bio i zamenik premijera. Medijska hajka koja je sledila objavljivanju teksta crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, kao i progon Sretena Ugrečića ukazuju na to da se iza tog linča kriju mnogo dublji razlozi. Markiranje spoljnih i unutrašnjih neprijatelja Srbiju vraća u devedesete. Režirani scenario samo podstiče i održava nacionalističku histeriju i ksenofobiju.

Cilj je očigledno zabrana kritičkog govora na javnoj sceni u predizbornoj kampanji koja će, po svemu sudeći, biti beskrupulozna. Kuća za ljudska prava i demokratiju zahteva od Vlade da se pridržava osnovnih načela slobode za koja se deklarativno zalaže. Takođe insistira na tome da se o smeni upravnika Narodne biblioteke, koja je po načinu kako je izvedena – skandalozna, javno izjasni ministar kulture i informisanja Predrag Marković. Konačno, traži da se Tužilaštvo oglasi ovim povodom, jer je u njegovoj nadležnosti reagovanje na eventualni govor mržnje i zloupotrebu slobode izržavanja. Tako bi se ceo slučaj stavio na pravno kolosek. Dok se to ne učini, tražimo da se povuče odluka o smeni Sretena Ugričića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>