Jul 05

Protest zbog promocije knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici

kucaBeograd, 5.jul 2017.godine – Grupa organizacija civilnog društva u Srbiji protestuje zbog promocije knjige Ljiljane Bulatović “Srebrenica – laž i podvala srbskom narodu”, koju je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio za 7. juli, o trošku te opštine.
Autorka knjige je godinama aktivni negator genocida; bila je lični biograf optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivačica je Međunarodnog odbora za istinu o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, napisala je knjige o Srebrenici i Karadžiću, kao i veliki broj tekstova u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića.
Nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije podržavaju zahteve udruženja žrtava u BiH gde se traži od načelnika Srebrenice, institucija BiH i međunarodne zajednice, kako se navodi, “da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici”.
Ove godine, na 22-godišnjicu počinjenog genocida biće ukopano još 70 osoba, među kojima je sedmoro bilo maloletno u vreme kada su ubijeni. Promocijom ove knjige se po ko zna koji put ponavlja isti scenario negiranja dokazanih činjenica, što posebno vređa rodbinu žrtava genocida, kao i preživelih.
Saopštenje potpisuju:
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava

Žene u crnom

Fond za humanitarno pravo

Inicijativa mladih za ljudska prava

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>