LOADING

Type to search

Pravo na pravo

Poglavlje 23

Pravo na pravo

Share

Emisija Pravo na pravo govori o pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 23 koje se tiče pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnih prava.

U serijalu od 13 epizoda videćete koje nas sve reforme pravosuđa očekuju na evropskom putu Srbije.

Evropska unija, pored Poglavlja 24, to poglavlje smatra najbitnijim delom pregovaranja. Otvara se na samom početku pregovaračkog procesa i otvoreno je do samog kraja, a napredak u toj oblasti je stalno pod budnim okom Brisela.

Svaka epizoda obrađuje neke od najvećih izazova tog poglavlja – stari predmeti u sudovima, dugi sudski postupci, neujednačena sudska praksa, nezavisnost pravosuđa, stručnost sudija i tužilaca, borba protiv korupcije i kriminala, prava manjina, stanje u zatvorima…

O tome šta nas čeka tokom pregovaranja, kako ćemo sprovoditi reforme, menjati i pravosudni sistem učiniti efikasnijim i boljim, kao i šta građani od toga imaju u emisiji govore predstavnici pravosudnog sistema, izvršne vlasti, nevladinih organizacija, struka. Sagovornici u emisiji su i građani koji iz svog ugla govore o najvećim problemima srpskog pravosuđa koje sami proživljavaju već godinama.

O svojim iskustvima u pregovoranju u okviru Poglavlja 23 i kako su oni sproveli ili sprovode reforme govore i predstavnici pravosudnih sistema, vlasti i strukovnih udruženja iz zemalja regiona koje su članice unije, Hrvatske i Slovenije, i zemlje koja pregovara, Crne Gore.
Serijal Pravo na pravo urađen je u saradnji sa Ministarstvom pravde Srbije i nemačkom organizacijom GIZ – projekat za pravne reforme.

Izvor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *