Mar 01

Prava manjina u Medveđi – koja je svrha pozivanja građana u MUP?

Beograd, 01.mart, 2016.godine – Obraćamo vam se povodom zabrinjavajućih informacija koje smo dobili sa terena od građana iz Medveđe. Naime, prema njihovim navodima, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije građani albanske nacionalnosti koji žive u Medveđi učestalo se pozivaju na informativne razgovore.

Na ovaj način MUP naime, proverava mesto prebivališta onih koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu. Prema informacjama koje su nam prosleđene, na razgovor je pozvano oko 1000 građana i svima je naloženo da prijave prebivalište u roku od osam dana. Na osnovu rešenja o tom postupku MUP, očigledno je reč o nastojanju da se građani koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu izbrišu iz biračkih spiskova u opštini Medveđa.

Takođe, upozoravamo da se ovakva akcija MUP, ukoliko se sprovodi, odvija uoči predstojećih izbora, što pobuđuje sumnje u moguće manipulacije biračkim spiskovima.

Na prethodnim izborima mnogi Albanci su bili ometani prilikom dolaska u zemlju i tako im je uskraćeno pravo glasa.

Ne treba napominjati da prema zakonu svi građani Republike Srbije imaju pravo glasa, kako oni u zemlji tako i oni koji žive u inostranstvu.

Kuća ljudskih prava od Ministarstva unutrašnjih poslova zahteva odgovore na pitanja da li se ovi informativni razgovori odvijaju u Medveđi i očekujemo dostavljanje informacije o ovoj akciji, svrsi razgovora i posledicama po građane Srbije sa kojima su razgovori obavljani.

Posebno skrećemo pažnju da se u trenutku kada se u Srbiji privodi kraju rad na Akcionom planu za unapređenje položaja nacionalnih manjina, koji je neophodan kako bi se otvorilo poglavlje 23 u pregovorima sa EU, ovakve akcije stvaraju sumnju u namere da se unapredi položaj nacionalnih manjina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>