LOADING

Type to search

Poziv državi da hitno donese adekvatne mere za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti i prestane sa zloupotrebom ljudskih prava

Saopštenja

Poziv državi da hitno donese adekvatne mere za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti i prestane sa zloupotrebom ljudskih prava

Share

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu Srbije da hitno prestane sa zloupotrebom pozivanja na zaštitu ljudskih prava i Ustava Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti SARS-CoV-2.

Sa 7 549 obolelih dana 30. 9. 2021. godine Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta. Ipak, krizni štab za borbu protiv koronavirusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi. Većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa. Čini se kao da za odgovorne u Srbiji epidemija ne postoji. Na zvaničnom informativnom portalu Srbije koji se odnosi na COVID-19, poslednja vest, izuzev ažuriranja broja zaraženih, datira od 27. avgusta 2021. godine. Istovremeno, zdravstveni inspektori ne donose rešenja o obaveznoj izolaciji u kućnim uslovima, pa zaposleni, iako su bili u kontaktu sa obolelim osobama redovno idu na posao. U ovakvoj situaciji realno je očekivati da će broj zaraženih i umrlih nastaviti da raste.

Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga.

Zbog alarmantne situacije sa brojem zaraženih, sa pravima zaposlenih koji su primorani da dolaze na posao iako su potencijalni prenosioci virusa, sa stanjem u zdravstvenom sistemu koji je pred potpunim kolapsom, zbog radnih prava lekara koji se već 18 meseci bore sa radom u veoma teškim uslovima,  pozivamo Vladu Republike Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Građani Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a  uovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive.

Preuzmite Saopštenje

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:

–          Građanske inicijative

–          Beogradski centar za ljudska prava

–          Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

–          Helsinški odbor za ljudska prava

–          Centar za praktičnu politiku

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *