Dec 10

Objavljen izveštaj Kuće ljudskih prava i demokratije o radu novih vlasti u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i vladavine prava

otvaranje Kuce ljudskih prava1Kuća ljudskih prava i demokratije objavila je periodični Izveštaj o radu nove Vlade u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i vladavine prava. Izveštaj je danas prezentovan na otvaranju biblioteke Kuće i, nakon šetnje aktivista do zgrade Vlade, zvanično predat. Predstavljanju izveštaja prisustvovali su Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, ambasador Velike Britanije, Majkl Davenport i Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške.

Izveštaj analizira karakteristične slučajeve odnosa novih vlasti prema ljudskim pravima, tranzicionoj pravdi i vladavini prava i sadrži preporuke za dalji rad u ovim oblastima.

Grad Beograd će i u naredne četiri godine nastaviti snažno da podržava razvoj civilnog društva koje je, kako je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda naglasio, najbolji kontrolor rada vlasti na svim nivoima. „I pored deklarativnog zalaganja za prava LGBT osoba, još uvek smo sredina u kojoj predstavnici ove zajednice trpe ozbiljne pretnje, fizičke napade i druga ugrožavanja prava i to je praksa kojoj svi zajedno moramo da stanemo na put“, dodao je gradonačelnik.

Ambasador Velike Britanije, Majkl Davenport je istakao da postojanje Kuće ljudskih prava u Beogradu šalje pozitivnu poruku da je Grad Beograd spreman da institucionalno podrži civilni sektor. U ime Norveške, koja godinama pomaže razvoj civilnog društva u Srbiji, prisutnima se obratio i Nils Ragnar Kamsvag, ambasador ove zemlje u Srbiji, koji je rekao da će postojanje Kuće ljudskih prava organizacijama građanskog društva omogućiti da održe svoje aktivnosti i ubuduće.

U oblasti ljudskih prava i dalje je najkarakterističnije kršenje prava na slobodu okupljanja LGBT populacije zbog nezakonite zabrane Parade ponosa. U izveštaju su obrađeni i slučajevi ograničavanja slobode udruživanja, socijalnih i ekonomskih prava, kao i institucionalno regulisanje zaštite ljudskih prava u novoj Vladi. Posebna pažnja posvećena je napadima i ugrožavanju braniteljki i branitelja ljudskih prava i jačanju desnog ekstremizma. Slučajevi pravljenja spiskova, zahteva za zabranom organizacija za ljudska prava i medija, kao i sudska praksa koja se drastično promenila od dolaska novih vlasti u korist ekstremista, zajedno predstavljaju alarm za celo društvo. Nove vlasti moraju hitno da se ograde od organizacija, pojedinaca i medija koji šire mržnju i prete nasiljem i preduzmu sve zakonske mere da se ovakav trend zaustavi.

Izveštaj analizira odnose Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom u kontekstu tranzicione pravde, posebno garancija za neponavljanje zločina iz prošlosti. Izjave predsednika Nikolića ozbiljno su ugrozile započete procese stvaranja trajnog mira na Balkanu i spustile međusobne odnose Srbije i pomenutih država na najniži nivo od 2000. godine. Govor mržnje koji Predsednik Nikolić koristi protiv hrvatskog naroda u svojim izjavama predstavlja kršenje Ustava i zakona Srbije, ali i diskriminaciju građana Srbije hrvatske nacionalnosti.

Kuća procenjuje da postoji zabrinjavajući trend u razgradnji institucija i rušenju podele vlasti na zakonodovnu, sudsku i izvršnu. Medijski atraktivna borba protiv korupcije vodi se van institucija sistema. Istrage i hapšenja najavljuju političari, ljudima se presuđuje preko medija, a policija se nalazi u stanju haosa. Posebno je opasna uloga ministra odbrane i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića koji je preuzeo kontrolu na svim službama bezbednosti u državi i umešao se u rad tužilaštva i policije rušeći time ionako slabe institucije države. Izveštaj se bavi i zadiranjem u nezavisnost Narodne banke Srbije, kontrolom službi bezbednosti i aferom „prisluškivanje“, kao i radom policije u prethodnom periodu. Kuća izveštajem posebno upozorava na nedopustivu brzinu u izmeni sistemskih zakona i na obesmišljavanje instituta javne rasprave.

Kuća će u narednom periodu nastaviti monitoring rada svih institucija u državi, ali i preporuka iz ovog i sledećih izveštaja.

PREUZMITE: Izvestaj Kuce ljudskih prava i demokratije o radu novih vlasti u oblasti ljudskih prava

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>