LOADING

Type to search

Obeležen Svetski dan izbeglica

Vesti

Obeležen Svetski dan izbeglica

Share

Beogradski centar za ljudska prava obeležio je sa svojim partnerima i prijateljima Svetski dan izbeglica na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad. Centralni događaj bila je predstava The Game, koja se bavi aktuelnom izbegličkom krizom iz jednog atipičnog ugla, i koja je nastala kao rezultat procesa koji se sastojao od predavanja, diskusija o izbegličkoj krizi, dramskog istraživanja ove teme, kao i razgovora i zajedničkih aktivnosti sa izbeglicama koje borave u nekim od Prihvatnih centara u Srbiji.

Nakon izvođenja predstave održana je tribina i diskusija sa publikom na temu predrasuda i stereotipa o izbeglicama koji vladaju među mladim ljudima i koji se prezentuju u medijima. Kroz otvoreni razgovor i razmenu različitih perspektiva i iskustava pokušali smo da dekonstruišemo stereotipne slike i stvorimo nove. Na tribini su govorili: Yasin Khan, glumac iz Avganistana, Aleksandra Mrkela (UNHCR Serbia), Tanja Azanjac (IOM Serbia), Milica Škiljević (RYCO), Tijana Sovilj (Tehnička škola Novi Beograd) i pravnici Beogradskog centra za ljudska prava, dok je moderator bio Uroš Ranković, student menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture.

Posetioci su imali prilike da kupe magazin Liceulice od prodavačice Svetlane, čuju nastup vokalne grupe „Srpski glasovi“, kao i da vide izložbu radova mladih izbeglica i učestvuju u radionici crtanja.

Zahvaljujemo se UNHCR Srbija i fondaciji Konrad Adenauer na podršci. Više fotografija sa događaja možete pogledati na našoj Facebook strani.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *