Oct 11

NVO: Predsednikov populizam

IZVOR: BETA

Beograd — Nekoliko NVO za ljudska prava saopštilo da se predsednik Srbije, izjavom da u Srebrenici nije bilo genocida, služi populizmom i pravi logičke greške.

U saopštenju se navodi da je Nikolić ponovnim negiranjem utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici, drugi put od stupanja na dužnost predsednika poslao “uvredljivu poruku žrtvama genocida i njihovim porodicama”.

Podsetimo, Nikolić je tokom posete Italiji u intervjuu listu “Korijere dela sera” rekao da je Skupština Srbije osudila zločin u Srebrenici, ali da nije pomenut genocid i da niko u Srbiji to ne naziva genocidom, pa ni on. 

“Pored te poruke žrtvama i javnosti regiona, Nikolić je tako i građanima zemlje čiji je predsednik poručio da srpska nacionalnost podrazumeva neprihvatanje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi i da oni koji imaju drugačiji stav nisu ‘Srbi'”, piše u saopštenju.

Osim toga, smatraju nevladine organizacije, Nikolić je pokazao da u svom populizmu pravi i logičke greške.

“Predsednik Srbije ne priznaje presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a ipak uzima u obzir rad MKTJ kad su u pitanju suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, izjavom da ih smatra nevinim dok sud ne dokaže suprotno”, piše u saopštenju.

Organizacije za ljudska prava podsetile su Nikolića da je “krajnje vreme da se odrekne načela svoje prethodne stranke i pokaže da nije samo deklarativno posvećen integracijama Srbije u EU”.

Prema njima, umesto davanja olakih, uvredljivih izjava koje remete odnose u regionu, ali i unutar Srbije, Nikolić treba da konačno pokaže doslednost u svojoj posvećenosti normalizaciji odnosa na prostoru nekadašnje SFRJ.

Saopštenje su potpisale Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Kuća ljudskih prava, koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>