Aug 05

Ni Srbija ni Hrvatska nisu ispunile obaveze prema žrtvama

Beta-fkyhv67q5m.557x350Ni Srbija, ni Hrvatska nisu ispunile svoje obaveze prema žrtvama proterivanja iz Hrvatske, saopštile su danas članice Kuće ljudskih prava povodom 20. godišnjice vojne operacije “Oluja”.

“Sa žaljenjem konstatujemo da i nakon 20 godina od proterivanja preko 200.000 etničkih Srba iz Hrvatske, ni Srbija ni Hrvatska nisu ispunile svoje obaveze prema žrtvama koje ove dve države već 20 godina zapostavljaju i iznova ponižavaju. Smatramo da ova godišnjica treba da služi kao podsetnik da su za njeno obeležavanje neophodni konkretni postupci država kojima bi se žrtvama pružilo potrebno priznanje, obeštećenje i omogućena prilika za dostojan život”, navodi se u saopštenju.

Članice Kuće Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku podsetile su da Hrvatska još uvek nije omogućila sistemski i održivi povratak Srba, a da je određenim zakonima onemogućila žrtve da potražuju naknadu štete.

U saopštenju se navodi da i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije restriktivno tumači Zakona o pravima civilnih invalida rata i da žrtvama iz Hrvatske uskraćuje “ne samo pravo na novčanu pomoć koje po ovom Zakonu imaju, već im je uskratilo osnovno ljudsko dostojanstvo i pravo da u očima zakona budu prepoznati kao žrtve”.

Posle 20 godina ignorisanja i ponižavanja, naš stav prema žrtvama više ne sme biti simboličan i stati u Dan žalosti i zastajanje sa radom na jedan minut, zbog čega članice Kuće ljudskih prava poziva Vladu, ali i Skupštinu Republike Srbije da se položaju žrtava u našem društvu posvete i na adekvatan način odgovore potrebama ove marginalizovane grupe”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u akciji “Oluja” 1995. godine, prema podacima relevantnih međunarodnih organizacija, iz Hrvatske je proterano više od 200.000 etničkih Srba i ubijeno preko 600 civila, da je nakon akcije u Hrvatskoj u pojedinačnim incidentima ubijeno preko 400 etničkih Srba i da se još uvek traga za telima 400 nestalih osoba.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>