LOADING

Type to search

Miščević: Želimo još tri poglavlja

Poglavlje 23

Miščević: Želimo još tri poglavlja

Share

Pored pregovaračkog poglavlja 5 koje se bavi javnim nabavkama, u Savetu Evropske unije se trenutno nalaze i pregovaračka poglavlja 25 (Nauka i istraživanje) i 26 (Obrazovanje i kultura).

Mi ne krijemo da smo jako zainteresovani da ova poglavlja otvorimo do kraja godine, rekla je danas Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije.

Ona je govoreći na konferenciji “Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23” koju je ispred Nacionalnog konventa o EU organizovano YUKOM – Komitet pravnika za ljudska prava, naglasila da, iako je saradnja države i civilnog sektora jako dobra, ima mesta za napredak.

– Partnerstvo počiva na jednakoj saradnji dve strane. Državni organi su transparentni i otvoreni u davanju mišljenja na argumentaciju civilnog društva i mislim da ta transparentnost treba da bude obostrana – rekla je Miščevićeva, navodeći primer nedavno objavljenog izveštaja koalicije nevladinih organizacija PrEUgovor, u koji, kako je navela, državni predstavnici nisu imali uvid.

Prema njenim rečima, Srbija se obavezala da dva puta godišnje šalje izveštaje Evropskoj komisiji o napretku u ispunjenju preuzetih obaveza, što pored tromesečnih izveštaja koji služe kao unutrašnji mehanizam kontrole, ne ostavljaju mnogo prostora za kašnjenje.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman izjavio je da je značajno što je poglavlje 23 otvoreno u julu, dodajući da Nemačka snažno podržava Srbiju na svom evropskom putu.

– Ove teme iz poglavlja 23 ključne su za put Srbije ka Evropskoj uniji. Unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije. A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina – naveo je Ditman.

Oskar Benedikt, zamenik Ambasadora Delegacije EU u Srbiji rekao je da vladavina prava, nasuprot vladavini moćnih, predstavlja preduslov za članstvo u EU.

– Napredak u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23 mora da bude vidljivo nama u EU, ali mora da bude opipljiv i građanima – kazao je Benedikt.

Čedomir Backović, pomoćnik ministarke pravde koja je u poslednjem trentku otkazala učešće na konferenciji, je izjavio da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva. On je raznorodnost i partikularnost interesa okarakterisao kao bogatstvno civilnog društva.

– Vi imate mladost sa divnim idejama koje često donose svež pogled na probleme – naveo je Backović.

On je istakao da su 54 institucije nosioci aktivnost u sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 i da je ministarstvu neophodna pomoć civilnog sektora u koordinaciji tih institucija.

Izvor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *