LOADING

Type to search

Miščević: Pred Srbijom izazov sprovođenja mera u poglavlju 23

Poglavlje 23

Miščević: Pred Srbijom izazov sprovođenja mera u poglavlju 23

Share

Sprovođenje kvalitetnih mera u predviđenom roku i nadzor nad sprovođenjem tih aktivnosti izazovi su Srbije u Poglavlju 23 posle njegovog otvaranja u julu, rečeno je danas na skupu “Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23”.

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Ona je rekla da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

“To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila”, rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima “obračunsku vrednost”.

“Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima”, rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

“Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući”, rekla je ona.

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

IMPLEMENTACIJA AKTIVNOSTI ZA POGLAVLJE 23

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU.

“Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije”, rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

On je rekao da će unapređenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima.

“U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije”, rekao je on.

IMPLEMENTACIJA AKTIVNOSTI ZA POGLAVLJE 23

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.

Backović je rekao da 54 insititucije učestvuju u aktivnostima za Poglavlje 23, a da civilno društvo može pomoći u tome da se aktivnosti ispune u roku i doprineti kvalitetu mera.

Izveštaj Evropske komisije 9. novembra, sledeći 2018. godine

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine – 2018, izjavila je danas u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Na skupu “Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23”, ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

“Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine”, rekla je Miščević.

Izvor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *