LOADING

Type to search

Vesti

Kuća ljudskih prava Beograd na događaju koji je prethodio SHDM III u Beču: Uloga civilnog društva u promovisanju i zaštiti ljudskih prava

Share

Na događaju koji su organizovali Fondacija Kuća ljudskih prava, Holandski helsinški komitet i Austausch e.V. – Za evropsko civilno društvo (ranije DRA e.V.), uz podršku Evropske unije i Holandije, osvrnuli smo se na perspektivu civilnog društva u promovisanju i zaštiti ljudskih prava.

Tokom događaja, Milan Filipović, iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i predstavnik Kuće ljudskih prava Beograd, ukazao je na stanje ljudskih prava u Srbiji, ističući izazove sa kojima se suočavaju branitelji ljudskih prava. Baia Pataraia, predstavljajući Union Sapari i Kuću ljudskih prava Tbilisi, podelila je iskustva o izazovima u Gruziji, dok je Venera Djumataeva, predstavljala Radio Slobodna Evropa/Kirgiški servis Radio Liberti, pružila uvid u stanje ljudskih prava u Kirgistanu. Jacob Reimer, predstavljajući Austausch e.V., govorio je o ulozi civilnog društva i saradnji sa OEBS-om. Aicha Chaghouani iz Holandskog helsinškog komiteta je vešto moderirala panel, obezbeđujući da se čuju različite perspektive. Saradnja između organizatora i ko-sponzora predstavila je zajedničku posvećenost unapređenju ljudskih prava i jačanju civilnog društva u okviru OEBS-a.

Panel diskusija je omogućila učesnicima da prodiskutuju sa govornicima i uvide izazove sa kojima se suočavaju branitelji ljudskih prava u svojim zemljama, naglašavajući važnost civilnog društva u promovisanju i zaštiti ljudskih prava.

Na osnovu diskusija održanih tokom događaja, date su preporuke organima OEBS-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *