Apr 13

Ključni izazovi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji – konferencija za medije

 

18.april 2017.godine u 11h

Kuća ljudskih prava Beograd, Kneza Miloša 4

 Povodom Zaključnih razmatranja UN Komiteta za ljudska prava za Srbiju, Kuća ljudskih prava organizuje konferenciju za medije u utorak, 18.aprila 2017.godine u 11h u svojim prostorijama (Kneza Miloša 4, Beograd), dok je od 12h predviđena diskusija o dosadašnjim iskustvima i praksi povodom Univerzalnog periodičnog pregleda kao novog mehanizma zaštite ljudskih prava u okviru Ujedinjenih nacija.

U prvom delu, javnosti će biti predstavljena najbitnija pitanja iz oblasti ljudskih prava za koje Srbija u naredne 3 godine mora da postupi po preporukama Komiteta.

O tome će govoriti Miloš Janković, V.D. Zaštitnik građana i predstavnici Kuće ljudskih prava i drugih organizacija civilnog društva koji su učestvovali u pisanju „izveštaja iz senke“ („shadow report“) Lena Petrović, Beogradski centar za ljudska prava, Andrea Čolak, Evropski centar za prava Roma, Dragana Ćirić Milovanović, MDRIS, Sofija Mandić, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Petar Žmak, Građanske inicijative.

Kuća ljudskih prava Beograd je ove godine uz podršku Fondacije Kuća ljudskih prava iz Ženeve učestvovala u pisanju ”izveštaja iz senke” (Shadow report) kao i na pripremnom sastanku na kom su u neformalnom razgovoru članovima UN Komiteta za ljudska prava predstavili ključne izazove u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji.

Komitet za ljudska prava UN je u martu 2017. godine razmatrao treći periodični izveštaj Srbije i doneo preporuke koje se tematski odnose na zločin iz mržnje, prava i položaj LGBT osoba, poboljšanje položaja Roma i osoba sa invaliditetom.

Komitet je u ovom izveštaju pažnju posvetio pitanjima migranata i tražilaca azila, slobode medija i izrazio zabrinutost zbog neusvajanja zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

Na diskusiji o dosadašnjim iskustvima i praksi povodom Univerzalnog periodičnog pregleda kao novog mehanizma zaštite ljudskih prava u okviru Ujedinjenih nacija govoriće Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Milan Antonijević, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Vesna Petrović, Beogradski centar za ljudska prava i Milan M. Marković, OHCHR.

Prevod Zaključnih razmatranja koji je izradila Kuća ljudskih prava biće poslat svim državnim organima u čijoj nadležnosti je sprovođenje preporuka, a biće dostupni i na samoj konferenciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>