Feb 17

Grubi napadi na vojvođanske medije

kuca

Kuća ljudskih prava najoštrije osuđuje organizovanu kampanju dva vodeća provladina medija, Informera i Pinka, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegovog predsednika Dinka Gruhonjića. Metod kojim se sa Gruhonjićem obračunava ima sve elemente fašizma i rasizma, osporava se njegovo poreklo, a on sam naziva se nepostojećim imenom koje je izmislio i „patentirao“ pre više godina nacistički sajt Stormfront. Nezavisno društvo novinara Vojvodine retko je mesto slobodne i kritičke misli u Srbiji, ali je i afirmisana institucija borbe protiv ekstremizma, mržnje i netolerancije.

Paralelno sa tim, ministar policije Nebojša Stefanović grubo je napao i vojvođanski javni servis – RTV. Očito je na delu pokušaj cenzure medija putem pretnji, uvreda i poziva na linč sa ciljem gušenja poslednjih ostataka slobodne kritičke misli u Vojvodini.

Takvi agresivni i ekstremistički napadi na samostalne i profesionalne medije i novinare u Srbiji ukazuju da se predstojeci izbori nece odrzati u fer i demokratskim uslovima. Podsećamo da je i Slobodan Milošević svoju nacionalističku politiku i osnove svoje autoritarne vlasti počinjao gušenjem medija i progonima novinara u Vojvodini, koja je bila prva žrtva njegove ratne politike.

Pozivamo i predstavnike demokratskih zemalja koji često izriču ocene o uspešnom putu Srbije ka EU, da obrate pažnju osim forme i na suštinske karakteristike društva koje aktuelna naprednjačka vlast i njeni lojalni partijski mediji promovišu u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>