Jul 20

Gruba zloupotreba državnih medija od strane vlasti u Srbiji

kucaKuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu Srbije da hitno sprovede u delo svoju odluku iz oktobra 2015. godine i ugasi agenciju Tanjug. Poslednji slučaj besprizorne montaže i pokušaja lažnog optuživanja aktivista inicijative “Ne davimo Beograd” još jedan je dokaz opasne zloupotrebe postojećih i nepostojećih medija u vlasništvu države od strane srpskih vlasti.

Na građanskom protestu 18. jula ispred gradske uprave došlo je do koškanja između građana i pripadnika kako policije tako i nepoznatih osoba u civilu koji su pokušali da spreče uručenje simboličnog otkaza gradonačelniku Siniši Malom. Nakon toga odbornik Nebojša Bakarec izašao je i predstavnicima građana obratio se rečima: “Zašto ste razbili nos policajcu?”

Aktivista inicijative Simon Simonović preko megafona je preneo okupljenima njegove reči sa jasnim podsmehom: “razbili smo nos policajcu, to nam je rekao”. Svi koji su bili na protestu, uključujući aktiviste Kuće ljudskih prava čuli su ovo vrlo jasno, kao što su i videli razgovor koji je Simonović prenosio. Tanjug od ove jedne rečenice pravi poseban prilog, pri tom je ponavljajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga. Tanjug nije pitao Simonovića za razjašnjenje (iako očigledno jedino ovoj agenciji nije bilo jasno šta je u pitanju) niti su pokušali sve ovo da provere sa Bakarecom ili drugim učesnicima, već puštaju montirani snimak medijima. Provladini mediji zatim snimak puštaju ceo dan uz naznaku da je dokaz nasilja.

Kuća ljudskih prava zatražiće od Saveta za štampu da ispita postupak štampanih medija koji su na svojim portalima objavili Tanjugovu montažu i pritom netačno citirali Simonovića. Od Tanjuga Kuća ljudskih prava traži jedino da prestane piratski da zauzima prostor na medijskoj sceni Srbije, ugrožavajući time konkurenciju novinskim agencijama koje poštuju zakone i urušavajući pravni poredak države. Neprimenjivanjem zakona Vlada Srbije očigledno daje prostor bivšoj državnoj agenciji da plasira ovakve i slične vesti koje predstavljaju zamenu teza.

Protesti kojima se traži odgovornost i vladavina prava time postaju još značajniji i Kuća ljudskih prava će ih i u budućnosti na sve načine podržavati.

 

2 comments

 1. Filip

  FWD:— On Wed, 7/20/16, NA Tanjug – Upr wrote:

  Tanjug Kući lj. prava:Pogledajte snimak,ne uredjujte tržište

  BEOGRAD, 20. jula (Tanjug) – Povodom upornog nastojanja Kuće ljudskih prava da Tanjugu pripiše montazzu snimka dogadjaja ispred Skupštine grada Beograda, Novinska agencija Tanjug saopštava:
  1. Tanjugov snimak nije montiran.
  Potpuna je izmišljotina navod Kuće ljudskih prava da je od reccenice jednog od aktera tog dogadjaja napravljen poseban prilog i potpuna je neistina da je ta reccenica dva puta ponovljena u Tanjugovom snimku.
  2. Ovo upućuje na zakljuccak da Kuća ljudskih prava nije ni pogledala snimak Tanjuga, inacce dostupan na sajtu agencije, ili da postoji namera Kuće ljudskih prava da se, uprkos ccinjenicama, agencija diskredituje.
  3. Posebno je problematiccno to ssto Kuća ljudskih prava svoje insistiranje na laži o Tanjugovom montiranju snimka stavlja u kontekst zasstite interesa konkurentskih agencija, odnosno njihovih privatnih poslovnih interesa.
  Privatni poslovni interesi ne bi smeli da budu predmet zasstite civilnog sektora.
  Mozzda bi Kuća ljudskih prava mogla da proveri da li se u tim agencijama poštuju prava zaposlenih, što bi bio sasvim opravdan cilj nevladinog sektora, pre nego što iznesu u javnost tvrdnje da one poštuju zakone.
  Tanjug na kraju poruccuje Kući ljudskih prava: pogledajte naš snimak na našem sajtu i ne uredjujte trzzisste.
  (Kraj)upr/

  PS. Snimak je montirao Kurir i objavio na svom sajtu. Drugi put se najpre obavestite, pa potom uključujte u hajku bilo koje vrste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>