LOADING

Type to search

Ditman: Srbija je napravila značajan korak…

Poglavlje 23

Ditman: Srbija je napravila značajan korak…

Share

Ambasador Nemačke Aksel Ditman kaže da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, koje se tiče ključnih pitanja i načela za put Srbije ka EU.

“Ključne su zapravo za samu Srbiju: unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije. A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina”, istakao je Ditman na konferenciji u organizaciji Komiteta za ljudska prava.

Ditman je podsetio da se 23 tiče osnovnih vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija: demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

Nemačka, istakao je, podržava reformski proces u Srbiji.

“Izdvojena su značajna sredstva iz Srpsko-nemačke saradnje za poboljšanje dobrog upravljanja i za stvaranje stabilnog, pouzdanog institucionalnog okvira”, primetio je ambasador Nemačke.

Otvaranjem poglavlja 23 Srbija je napravila značajan korak, rekao je Ditman i istakao da je sada važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo.

“U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije”, zaključio je Ditman.

Izvor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *