LOADING

Type to search

Branitelji i braniteljke ljudskih prava Zapadnog Balkana u centru pažnje. Slučaj: Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

Projekti

Branitelji i braniteljke ljudskih prava Zapadnog Balkana u centru pažnje. Slučaj: Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

Share

Donator: Fondacija Kuća ljudskih prava

Trajanje projekta: april 2023 – decembar 2023.

Partneri: Kuća ljudskih prava Zagreb, Kuća ljudskih prava Banja Luka, Sarajevski otvoreni centar

 

Cilj projekta je povećanje fokusa na položaj branitelja ljudskih prava kroz regionalnu saradnju između civilnog društva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Saradnja će biti ostvarena na dva načina – kreiranjem regionalnog izveštaja o položaju branitelja i braniteljki ljudskih prava i uspostavljanjem mreže branitelja/ki ljudskih prava Zapadnog Balkana.

Regionalni izveštaj će se zasnivati na izboru 16 međunarodnih standarda za zaštitu i zagovaranje poštovanja ljudskih prava iz bukleta „Rights of Defenders” i oslanjaće se na metodologiju istraživanja razvijenu za projekat „H2H 2019“ o braniteljima ljudskih prava u Gruziji, Srbiji i Hrvatskoj. Izveštaj će se fokusirati na aktuelna pitanja i kršenja ljudskih prava u oblasti slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja i prava da se bude branilac/braniteljka ljudskih prava. Osim predstavljanja glavnih nalaza, izveštaj će dati preporuke za poboljšanje položaja branitelja ljudskih prava u koji će biti glavni alat u zagovaranju na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou.

Mreža branitelja/ki ljudskih prava će okupiti uspostavljene Kuće ljudskih prava i partnere kako bi se poboljšala saradnja, umrežavanje i zajedničko zagovaranje za ljudska prava u regionu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *